Precies een week geleden stond er een stuk in het NRC waar ik helemaal blij van werd. Het was zo in lijn met mijn missie en visie op het terugdringen van het exploderend aantal burn-outs in Nederland, gaaf!

Bewustwording, Zelfleiderschap, Compassie, Resultaat, Tesamen

Het artikel gaat over de Nederlandse Jessica van Wingerden die op het wereldcongres voor psychologen in Montréal, Canada, als finaliste voor een gerenommeerde vakjury gaat staan. Jessica van Wingerden (39) is een van drie finalisten van een wereldwijde prijsvraag van de internationale vereniging voor positieve psychologie naar succesvolle organisatieveranderingen. De Nederlandse bereikte de finale met een programma om het plezier in het werk te vergroten en het risico op burn-out te verlagen.

Bewustwording

Jessica van Wingerden vertelt over energievreters en energiegevers in jouw baan: “Iedere baan bestaat uit taakeisen en energiebronnen. Taakeisen kunnen bijvoorbeeld zijn: een hoge werkdruk en emotionele situaties in het werk. Energiebronnen zijn onder meer erkenning, collegialiteit en support van de leidinggevende. Als dat wat energie kost vermeerdert, en dat wat energie geeft slinkt, ontstaat er een disbalans die een voedingsbodem is voor werkstress. Langdurige werkstress put medewerkers uit, met risico op een burn-out als gevolg. Met het PEP-programma leren leidinggevenden en medewerkers hier meer evenwicht in te brengen.”

Zelfleiderschap

Bewustwording van deze energievreters en energiegevers is dus enorm belangrijk. Deze bewustwording is namelijk de basis om keuzes te maken en actie te ondernemen om jouw situatie te beïnvloeden. Jessica vertelt hierover: “Werknemers maken op basis van de uitkomst een actieplan. Gedurende vier weken gaan ze aan de slag om hun werksituatie te verbeteren. Onderdeel daarvan is ‘job crafting’: zelf initiatief nemen om je baan aan te passen aan je veranderende behoeften en interesses.” Door bespreekbaar te maken met bijvoorbeeld jouw leidinggevende hoe jij in jouw baan zit, blijkt er vaak meer mogelijk in aanpassing of kleine veranderingen dan jij zelf denkt. Daar heb je wel durf voor nodig, want dit is nog niet altijd gewoon in elk bedrijf. Maar als je het niet doet, weet je zeker dat er niks veranderd. Doen dus, ben proactief en toon zelfleiderschap!

Resultaat

Als resultaat ziet Jessica mooie verschillen in burn-outrisico aan het begin van het programma en twee weken na afronding van het programma. “Onder de zeshonderd medewerkers die recent aan het PEP-programma deelnamen, waaronder vijfhonderd van een divisie in gezondheidstechnologie, verminderde het burn-outrisico van 39 procent naar 14 procent.” Dat is waanzinnig als je het mij vraagt! En zelfs op de lange termijn blijkt haar programma positief resultaat te boeken. “In een eerdere studie met 75 basisschoolleerkrachten zagen we dat het programma een jaar na dato nog effect had.” Wat dat effect was, blijkt niet uit het artikel.

Bewuste keuzes en compassie

Nu kan ik me voorstellen dat jij benieuwd bent naar “hoe dan?”. Hoe beïnvloed of verander je jouw situatie? Eén van de aspecten die essentieel zijn om jouw burn-outrisico te minimaliseren is om voldoende energie te blijven opladen. Ook als het goed met je gaat, want dan wil je het graag zo houden, toch? Dat betekent dus dat je moet weten wat jou helpt om energie op te doen, en dat bewust inplannen. Elke dag, elke week, elke maand. Klinkt simpel? Ja, was het maar zo simpel. Uit de praktijk blijkt dat woorden makkelijker zijn dan daden. Ieder persoon laadt energie op wanneer hij of zij voldoende rust neemt en goed slaapt. Dat we regelmatig onze smartphone moeten opladen vinden we vanzelfsprekend, het opladen van onze eigen accu willen we nog weleens vergeten. Ons lichaam gaat dan net zoals de smartphone op de energiebesparende stand, en het risico op burn-out neemt toe. Hierover zegt Jessica: “Het lijkt misschien van loyaliteit te getuigen als je altijd doorwerkt, maar als je geen rust neemt, benadeel je jezelf én de organisatie. Mensen die hun werk lastig loslaten, kunnen zich in het PEP-programma bijvoorbeeld ten doel stellen maximaal twee avonden per week te werken.” Mooi, je hoeft niet direct perfect te zijn en volledig te kunnen loslaten. Bekijk wat voor jou werkt, én haalbaar is. Kleine stapjes om jezelf voldoende rust te gunnen en op te laden.

Met zijn allen verantwoordelijk

Een betere wereld begin bij jezelf. Neem dus actie, ga in gesprek en maak bewuste keuzes!
En direct ook een oproep voor de werkgevers en leidinggevenden onder jullie, dragen jullie ook jullie steentje bij? Want we zijn met zijn allen verantwoordelijk voor het explosief groeiend aantal burn-outs. En we zullen er ook allemaal blijer van worden als dat aantal afneemt!

Jessica vertelt daarover het volgende: “Daarom beginnen we in een organisatie eerst met de leidinggevenden. Het is belangrijk dat zij inzicht krijgen in hun aandeel in de werkdruk. Als zij hun gedrag niet veranderen, verandert er uiteindelijk niets. De overheid maakt enorme budgetten vrij om werkstress te voorkomen, maar die is niet afgenomen, sterker: die neemt toe. Bij de divisie in health technology waar we dit programma hebben gedaan, is het nu de regel dat leidinggevenden hun medewerkers niet meer in het weekend en ’s avonds mailen. Als je echt werk wilt maken van de verlaging van het burn-outrisico, moet dat vanuit de top van het bedrijf gestimuleerd worden.”

Klik hier voor het volledige artikel van Annemiek Leclaire van het NRC van vrijdag 14 juli 2017.

Wil je meer weten over de aanpak, workshops en trainingen van The Stressmanagement Company en hoe deze via dezelfde missie en visie zijn opgezet, mail dan naar sophie@stressmngt.nl of vul het contactformulier in op deze website.

Share