Gisteren is de Week van de Werkstress 2019 van start gegaan.
The Stressmanagement Company verzorgt dit jaar een landelijk programma van workshops en stoelmassages bij bodemonderzoeker Fugro en gisteren heeft de aftrap plaatsgevonden. Ook worden op maandag altijd de nieuwe cijfers over werkstress, burn-out klachten en kosten van verzuim gepresenteerd door TNO.

Verzuimkosten door werkstress lopen op tot 2,8 miljard

TNO rapporteert het volgende: “In 2018 hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. En de kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar. Dit blijkt uit de factsheet ‘Werkstress’ die TNO vandaag, bij de start van de week van de werkstress, publiceert. Een week die nog hard nodig is, maar er is meer nodig. TNO adviseert een integrale aanpak om werkstress duurzaam te verlagen. De factsheet is gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), een onderzoek van TNO en CBS onder ruim 60 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar.”

Uit het onderzoek blijkt dat een groeiende groep werknemers zogenoemde technostress ervaart. De groep werknemers die de hele dag gebruikmaakt van een pc of smartphone verzuimt twee keer zo vaak vanwege werkdruk of werkstress. Bijna de helft van de werknemers is vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar. Ruim een kwart zegt last te hebben van informatie overload.

We doen al veel, maar meer is nodig

Bijna de helft van de werknemers geeft volgens het onderzoek aan dat er op het werk aanvullende maatregelen nodig zijn tegen werkstress. Volgens de werknemers heeft een derde van het werkgerelateerde verzuim met werkstress te maken. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met een jaar geleden. Alleen verzuimen er nu meer mensen in het totaal. (ANP)

Klik hier voor het volledige artikel en alle statistieken van TNO. Ook kunt u hier zelf de factsheet downloaden.
Klik hier voor het samenvattende artikel in het NRC over deze nieuwe cijfers.

Ook weten wat u meer kan doen?

Neem contact op met The Stressmanagement Company voor kleine en grote interventies. Niet alleen om verzuim te verminderen, maar juist om preventief te werk te gaan! Wij focussen vooral op de balans tussen stress en energie. Want stress hebben we allemaal, maar energie ook! En als we die twee beter in balans kunnen houden, kunnen we veel meer aan en staan we krachtiger in het leven. Net zoals het thema van de Week van de Werkstress, werken wij graag aan het verminderen van negatieve werkstress én het vergroten van werkplezier.

Voor de mogelijkheden van The Stressmanagement Company, mail naar info@stressmngt.nl of bel naar 06-11649220.

Tot ziens!

Share