Iedereen die mijn stukken vaker leest weet dat ik wel voorstander ben van een beetje stress. Korte termijn stress geeft je namelijk focus, energie en adrenaline om je doelen te bereiken. Maar wanneer deze stress niet beperkt blijft tot de korte termijn, dan zullen de negatieve effecten van te veel en te lang stress zich manifesteren. Er zijn vele symptomen van te veel en te lang stress, daar zal ik binnenkort meer aandacht aan besteden. Voor nu een aantal voorbeelden: geprikkeldheid, nek- en rugklachten, zweten, hoofdpijn, meer roken of drinken, en slaapproblemen.

Dit filmpje laat een mooie metafoor voor korte termijn en lange termijn stress zien. Als je het glas maar even vast houdt, kan het geen kwaad voor je spieren. Het zet je spieren kort onder spanning, waarmee je je spieren zelfs sterker zou kunnen maken. Ook als je dit glas met water vaker kort op zou tillen, is er geen probleem. Met voldoende rust tussendoor zou je wederom je spieren zelfs sterker kunnen maken. Let wel, sleutelwoorden zijn kort optillen en voldoende rust tussendoor.

Houdt je het glas met water te lang omhoog, zal je last krijgen van je arm en na verloop van tijd zal tintelen overgaan in gevoelloos. Je maakt er je spieren mee kapot. Precies wat je ook met je gezondheid doet bij te veel en te lang stress. Je maakt je gezondheid kapot. Je raakt mentaal en fysiek uitgeput.

Ga dus met je stress om als je met een glas water zou doen. Zet het glas weer neer, laat je stress weer los.

Welke dingen vind jij lastig om los te laten?

Share