Gisteren stond er een mooi artikel van Annemiek Leclair in het NRC. Zij schrijft vaker over het onderwerp stress en dit keer schreef zij over haar interview met Mikkel Hofstee, een inspirerende man. Mikkel Hofstee is de directeur van het bureau Lifeguard, een gaaf bureau in hetzelfde werkveld als The Stressmanagement Company.

Tips voor minder stress, en snel een beetje

Het artikel met Mikkel Hofstee gaat over bedrijven die stress en bijkomend verzuim willen aanpakken. Op zich een mooi streven natuurlijk, maar het liefste zouden zij zich er met een quick fix vanaf maken. En dat is natuurlijk een tegenstrijdigheid in zichzelf!

“Als je stress op de werkvloer structureel wilt aanpakken, kom je er niet met een vitaliteitstraininkje,” zegt Mikkel Hofstee in een café op de Amsterdamse Zuidas. Hij heeft zo een afspraak met de Raad van Bestuur van een Nederlandse multinational waarvan de top met burn-out-problemen kampt. “Waar je naar moet kijken is: waarom nemen mensen in jouw bedrijf geen rust? Waarom durven ze zich niet kwetsbaar op te stellen? Waar komt die angstcultuur vandaan? En wat heeft dat te maken met jouw leiderschap?”

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid. Uiteraard, dat vinden wij bij The Stressmanagement Company ook, daarom is zelfleiderschap in onze ogen zo ontzettend belangrijk. Maak bewuste keuzes in het leven en laat je niet zomaar mee drijven met verwachtingen van jezelf, jouw omgeving en de maatschappij. Tegelijkertijd hebben we als maatschappij hier wel een taak. The Stressmanagement Company strijdt voor een burn-out vrij Nederland en daarin hebben we als omgeving en werkgever een signalerende en preventieve rol. Uiteraard is iemand zelf verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag, maar de juiste omgeving scheppen om met stress om te gaan is toch het minste wat we kunnen doen?

In het artikel vertelt Annemiek Leclaire verder: Vijftien jaar werken in preventie heeft Mikkel Hofstee het inzicht gegeven dat mensen niet gebouwd zijn voor de omgeving die ze hebben gecreëerd. Hofstee vervolgt: „Volgens deskundigen als psychiater Witte Hoogendijk, hoofd van de afdeling Psychiatrie bij Erasmus MC in Rotterdam, leidt de cortisol [stresshormoon, red.] die daarbij vrijkomt tot gewichtstoename, een minder goed werkend immuunsysteem, slechter slapen en minder impulscontrole. Always on, never done. Er zijn altijd nieuwe mailtjes die liggen te wachten. En we zijn collectief vergeten om tijd te nemen voor herstel.”

En we zijn collectief vergeten om tijd te nemen voor herstel

“De druk op werknemers is te hoog nu”, zegt Hofstee. “Door de kredietcrisis is er een nadruk komen te liggen op efficiency. Als een buschauffeur een minuut te laat wegrijdt, krijgt het busbedrijf van de aanbesteder een boete. Bij accountantskantoren heerst zero tolerance op fouten. Het leidt tot een enorme verkramping. We moeten die angstcultuur aanpakken en er een sfeer van vertrouwen en veiligheid voor in de plaats zetten.”

Maar hoe? Hofstee: “Werkgevers willen graag snelle tips om stress te verminderen, alles moet snel. En dat gaat niet. Fruit neerleggen en iedereen een abonnement op de sportschool geven maken nog geen vitale organisatie.” Het begint er volgens Hofstee mee dat de topbestuurder ziet: hoe ga ik zelf met stress om? Bij veel bedrijven wordt daar nog te weinig bij stilgestaan. Als voorbeeld noemt Mikkel Hofstee hun aanpak bij Stibbe. “Weet je wat het belangrijkste is? Stress is bespreekbaar geworden.’ Dat voor elkaar krijgen is al fantastisch.”

Stress is bespreekbaar geworden

Ook bij The Stressmanagement Company merken we dat het bespreekbaar maken van stress de eerste stap is. En dan niet dat het woord “stress” uitgesproken mag worden, maar dat het oké is om stress te hebben. Dat het oké is om last van stress te hebben. Dat je probeert zo goed mogelijk om te gaan met stress, maar dat het soms ook niet lukt. En dat je dan niet zwak bent, of een sukkel, of een mietje. Nee, dat gebeurt ons allemaal wel eens. Ook mij, door schade en schande wijs geworden als burn-out ervaringsdeskundige. Ja, en zelfs nu stressmanagement mijn expertise is, heb ik ook wel eens last van stress. Dat is niet erg. Ik creëer ruimte en herstel. Dat is namelijk wat nodig is en dat mag van mijn werkgever, van mijzelf.

The Stressmanagement Company biedt een complete stressmanagement aanpak waarin stress bespreekbaar wordt gemaakt, waarin het individu wordt aangesproken op eigen verantwoordelijkheid én waarin de organisatie en specifiek de leidinggevenden excellente handvatten krijgen om hun teamleden te ondersteunen in het managen van hun stress. Kenmerkend voor The Stressmanagement Company is de positieve aanpak met de focus op energie, positieve stress, kennis en resultaat.

Wil je als werkgever of als werknemer hier meer over weten, neem dan contact op via dit contactformulier of mail naar info@stressmngt.nl.

Wil je het gehele artikel lezen, klik hier.

Share