Blue Monday… De dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. De vader van ‘Blue Monday’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een (naar eigen zeggen) wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich “blue” voelen. (bron: www.beleven.org)

Nou moet ik toegeven dat ik ook elk najaar en winter last heb van de korte tijd dat het overdag licht is. Ik snak altijd weer naar meer licht overdag en ben dan ook blij als 21 december weer is geweest en de dagen weer langer lijken te worden. Langer worden ze natuurlijk niet, maar het wordt wel elke dag 2 minuten later donker. En dat vind ik heerlijk!

Dus nu de tijd van kerst en sfeerlichtjes voorbij is, focus ik op het feit dat het in de ochtend steeds vroeger licht wordt en ’s avonds langzaamaan langer licht blijft. En dat geeft mij energie!

En dat is waar dit stukje over gaat: waar focus jij op zodat jij je vandaag niet “blue” hoeft te voelen?

Want laten we eerlijk wezen, we hebben toch zelf in de hand of we ons mee laten slepen in de negativiteit van Blue Monday of dat we de zaken van een positieve kant bekijken? Natuurlijk hebben we niet in de hand wat ons overkomt, maar we kunnen wel zelf bepalen hoe we er mee omgaan. En dit geldt ook voor goede voornemens, vakanties of vakantiegevoel en voor de tijd dat het licht is op de dag. De redenen die het meeste worden opgegeven voor de “blues” van Blue Monday.

Dus ik zou zeggen, zet je neus in de richting van de wind zoals op de foto boven dit stukje en doe vandaag nog eens iets extra’s dat je energie geeft! Zo kan je zelf invloed uitoefenen op jouw gemoedstoestand en proberen de zaken van een positieve kant te bekijken.

Wat ga jij vandaag doen om de “blues” het hoofd te bieden?

Share