“Sophie in de kreukels”

Wat een gaaf programma is dat! Sophie Hilbrand maakt een programma over haar eigen ervaring met een burn-out. Ze vertelt en onderzoekt wat een burn-out met je doet, wat je er aan kan doen maar ook wat preventief zou kunnen werken als je last hebt van (alledaagse) stress. Ontzettend mooi hoe kwetsbaar Sophie Hilbrand zich in dit programma op stelt, petje af! En wat dit programma met name zo gaaf maakt is dat het hebben van een burn-out zo “normaal” wordt gebracht.

Normaal… Is een burn-out inmiddels “normaal”?
Als je naar de cijfers kijkt lijkt het wel zo. Eén op de zeven werknemers heeft last van burn-out klachten, dat is ruim 14%. In de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar is dat zelfs één op de zes werknemers!
Tegelijkertijd hangt er nog een enorm taboe op de burn-out. Een burn-out wordt nog vaak gezien als een teken van zwakte en dus zijn er nog veel mensen die er liever niet over praten. Echt “normaal” is het dus toch nog niet!

Nooit meer de oude?

Jammer is alleen dat ik de dag na de eerste uitzending met name krantenkoppen lees over hoe Sophie Hilbrand “nooit meer de oude is geworden”. Alsof deze quote het belangrijkste onderdeel van de uitzending was? Wat mij betreft ging de uitzending over zoveel meer! Maar goed, haar man Waldemar Torenstra vertelt dat hij het zo jammer vindt dat ze nu niet meer zo veel energie heeft. Letterlijk zegt hij: “Eén van de leuke dingen aan jou was dat je bakken energie had, en dat is nooit meer teruggekomen.”

Mind you, volgens mij is “niet meer de oude worden” niet per definitie slecht. Want was het niet zo dat “die oude Sophie” haar in een burn-out heeft doen belanden? Ergens waren die bakken energie dus misschien ook wel teveel.. Nou ken ik Sophie Hilbrand niet persoonlijk, dus ik kan niet zeggen of dit voor haar klopt of niet. Wat ik wel weet is dat in mijn eigen ervaring mijn tomeloze enthousiasme mijn kracht was, maar dat die ook mede-veroorzaker van mijn burn-out was. Overal voor in zijn, “ik vind het toch leuk?” Maar dat enthousiasme won het ook van de signalen die mijn lichaam me wel degelijk gaf. Namelijk dat ik ook soms moe was, een keer nee wilde zeggen maar dat niet dacht te kunnen maken, dat ik loyaal bleef naar werk, dat ik soms hoofdpijn had…

Juist krachtiger..

Uiteindelijk ben ik ook “niet meer de oude” en daar ben ik maar wat trots op! Ik ben namelijk nog steeds enthousiast, maar ik kan het nu inzetten als mijn kracht en sla er niet meer (continue) in door. Ik durf naar de signalen van mijn lichaam te luisteren en ken nu mijn grenzen. Ok, dat ging natuurlijk niet vanzelf, maar het is dus wel mogelijk. En heerlijk is het, want de dingen die ik doe, daar krijg ik nu ook energie van. En dat maakt mij juist krachtiger!

Of Sophie Hilbrand na haar burn-out ook krachtiger is geworden, dat durf ik niet te zeggen. In ieder geval kan er een hele positieve kant schuilen aan “niet meer de oude zijn” en ik hoop dat Sophie die ook heeft gevonden of via dit programma nog gaat vinden.

Heb je zelf last van stress, heb je een burn-out (gehad) of wil je meer weten over burn-out? Dan is het programma “Sophie in de kreukels” echt een aanrader. Vanavond aflevering 2 om 20.30 uur op BNN. Klik hier voor meer informatie over het programma en om de uitzending terug te kijken.

Share