Twee weken geleden was het de Week van de Werkstress. Een hele week aandacht voor de toenemende stress op de werkvloer. Jaarlijks komen het CBS en TNO met nieuwe cijfers over het aantal werknemers dat hier mee te maken heeft. Dit jaar geen uitzondering op de toename van de afgelopen jaren:

Over hoeveel stress praten we dan?

Volgens TNO hebben een miljoen Nederlanders last van werkstress en burn-out klachten. Zat in 2012 nog 17 procent in de gevarenzone of erger, in 2015 was dat al bijna 22 procent. 36 procent van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress.
Opvallend is bovendien dat de jongere generatie meer last van stress blijkt te hebben dan de oudere. 17 procent van de werknemers tussen 25 en 35 heeft burn-out klachten, 32 procent van de dertigers voelt zich na een nacht slapen niet uitgerust en 10 procent geeft aan zich niet of nauwelijks te kunnen ontspannen. Van de twintigers zegt 18 procent het rustiger aan te moeten doen, bij de dertigers is dat 26 procent.

Van stress naar energie!

Hieruit blijkt wel dat we nog een lange weg te gaan hebben. Via The Stressmanagement Company probeer ik mijn steentje bij te dragen aan “minder burn-outs in Nederland”. Naast het begeleiden van mensen die in een burn-out terecht zijn gekomen, focust The Stressmanagement Company zich met name op preventie. Preventie van een burn-out door in te zetten op het managen van je stress, maar ook van je energie. Want stress hebben we allemaal, maar energie hebben we ook! En hoe houden we die twee nou beter in balans? Hoe maken we bewuste keuzes om de stress de baas te blijven en voldoende energie op te blijven doen? Zelfs als ons karakter ons tegen werkt, want laten we eerlijk wezen, die “bewuste keuzes” zijn soms makkelijker gezegd dan gedaan!

Wil je hier meer over weten? The Stressmanagement Company heeft tijdens de Week van de Werkstress op twee manieren bijgedragen aan de begeleiding van werkstress en preventie van burn-outs:
1) Een webinar “aan de slag met alledaagse stress” in samenwerking met OPP (beluister de webinar)
2) Een workshop “Bye Bye Stress, Helloo Energy!” met een team van Van Lanschot Bankiers in Den Bosch

Bewuste keuzes

In het NRC van 15 november stond een mooi artikel dat ingaat op de manier waarop we beter om kunnen gaan met stress en uitdagende werkdruk. Alhoewel stress zich overigens niet beperkt tot de werkvloer, maar dat nu even terzijde. In het artikel van Annemiek Leclaire worden preventie terug gebracht tot 3 regels:
1) maak scherpe keuzes in je tijdsbesteding: je kan niet alles doen, dus beperk je tot dat wat je echt belangrijk vindt.
2) concentreer je volledig op dat waar je mee bezig bent: focus maakt je effectiever waardoor iets sneller en beter gedaan wordt. En, misschien nog wel belangrijker, iets met meer aandacht doen geeft meer voldoening.
3) zorg voor voldoende tijd voor herstel: zorg dat je tussen alle deadlines en “moeten” door ook weer energie op doet. Je kan niet alleen maar pieken, je hebt tijd nodig om weer op te laden. Gun jezelf die tijd en dat plezier.

Klik hier om het volledige artikel “Eerste hulp bij werkstress” uit het NRC van 15 november te lezen.

Share