De vakantie, hij staat voor velen voor de deur! Héérlijk zullen de meesten zeggen, maar stiekem ondervinden veel mensen stress van “heerlijk” op vakantie gaan. En juist terwijl we zin hebben om uit te rusten, bij te komen en te genieten, staat de stress ons in de weg om dit te doen. En dan moeten we het ook nog leuk hebben op vakantie, want ja, iedereen post van die leuke foto’s van perfecte vakanties..

Hierbij een aantal tips om vakantiestress én werkstress op vakantie te voorkomen:

1) Goede voorbereiding is het halve werk
Kan je een extra dagje vrij nemen of een dag later vertrekken? Belangrijk is het om goed voorbereid en niet oververmoeid op vakantie te gaan. Vertrek liever een dag later, zodat je tijd hebt om alles in te pakken. Een inpaklijstje kan je helpen wanneer je bang bent om dingen te vergeten.

2) Draag je werk op tijd over
Door je werk op tijd af te ronden en over te dragen, ga je zonder werkstress op vakantie. Zorg dat degene die je vervangt tijdens je vakantie weet wat er speelt en weet wat hij of zij de komende tijd moet doen, zodat hij of zij je niet tijdens je vakantie hoeft te storen of je terug komt in een chaos. En vergeet je vervanger niet te vermelden in je out-of-office!

3) Zet de mailnotificatie van je werkmail op je telefoon uit
Als je echt even een break van werk wilt, zorg dan dat je niet bij elke blik op je telefoon geconfronteerd wordt met werk. Zet de notificaties uit, zodat je geen halve mailtjes op je startscherm krijgt én geen piepjes hoort bij elke binnengekomen mail. Wellicht even wennen, maar die rust kan héérlijk zijn!

4) Take a break van je telefoon
Voor de één is dit makkelijker dan voor de ander, maar leg je telefoon eens helemaal of gedeeltelijk weg. Natuurlijk is hij handig vanwege de navigatie en om even informatie op te zoeken. Maar 24/7 beschikbaar zijn hoeft op vakantie echt niet. Probeer het maar eens, erop kijken is vaak meer gewoonte dan noodzaak.

5) Doe alleen dingen waar je zin in hebt
Dit lijkt een inkopper, maar kijk maar eens hoeveel dingen je doet omdat je denkt dat het hoort of omdat iedereen het doet? En natuurlijk is het in een reisgezelschap of gezin soms geven en nemen, maar bedenk je eens waarom je dat kerkje gaat bezoeken, naar die antiekbeurs gaat of uren in de rij gaat staan voor dat populaire glijbanenpark? Omdat jullie het allemaal leuk vinden of omdat het hoort om op vakantie ook wat cultuur te snuiven of we er toch geweest “moeten” zijn?

6) Take a break
Heb je behoefte aan tijd voor jezelf? Maak afspraken met je reisgenoten of gezin en doe niet krampachtig alles samen. Kies een reisbestemming waarin je kinderen (partner/reisgenoot) zich een deel van de dag zelf kunnen vermaken. In een gezin met kleine kinderen kan je afspraken maken om bijvoorbeeld even alleen een wandeling te maken of ’s ochtends de broodjes te halen (en jezelf lekker op een kopje koffie te trakteren!).

7) No multitasking!
We zijn gewend om veel tegelijk te doen en multitasken is lang geprezen als vaardigheid. Maar eigenlijk geeft multitasken met name onrust, druk en stress. Focus je daarom nu eens op dat waar je mee bezig bent. Kies de dingen die je leuk vindt en neem de tijd. Je hebt de tijd, het is immers vakantie! Dat waar je niet meer aan toe komt, doe je morgen..

8) Nothing is perfect
Houd rekening met tegenslag. Vakantie is niet perfect en hoeft dat ook niet te zijn. Plan niet alles bomvol en maak je niet druk wanneer het niet lukt om alles perfect te krijgen.

9) Let go!
Laat los. Relax. Ontspan. Geniet. Ben niet te hard voor jezelf, gooi “moeten” op de heenweg het raam uit en als het niet gaat zoals je wilt, zie de tips hiervoor.

Fijne vakantie!

Share