Vandaag staat er een mooi artikel in het NRC over burn-outs. Hoe herken je een burn-out en wat kan je er aan doen? Geertje Tuenter van het NRC gebruikt de cijfers van november 2015 van het CBS en TNO en interviewt Ron de Kloet, hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum, en Toon Taris, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hier een aantal fragmenten uit het artikel:

Uitgeput

Een op de zeven werkende Nederlanders heeft last van burn-outklachten als oververmoeidheid en emotionele uitputting. Het aantal werknemers met burn-outklachten nam de afgelopen jaren toe met ongeveer 3 procent. TNO berekende dat ziekteverzuim door werkstress zoals burn-out jaarlijks 1,8 miljard euro kost.

Bij een burn-out ben je ‘opgebrand’ door langdurige stress. Wat merk je hiervan? Om te beginnen is er de emotionele uitputting, maar ook cynisme, afstand van het werk en gebrek aan professioneel zelfvertrouwen zijn symptomen. Daarnaast staan bijvoorbeeld moeheid, slecht slapen, prikkelbaarheid, piekeren, emotionele labiliteit, gejaagd gevoel en concentratieproblemen hoog op de checklist.

Maar wat zijn dan risicofactoren?

Onzekerheid, zegt De Kloet. „Stress draait om informatie.” Voorspelbare situaties zijn goed: dan weet je hoe je moet reageren. „Maar is er veel onduidelijkheid, dan kan dat stress opleveren.” Een beetje stress is niet zo erg, maar langdurige stress kan leiden tot een burn-out. Onzekerheid over je functioneren of over de toekomstige reorganisatie zijn hier voorbeelden van. Daarnaast zijn gebrek aan sociale steun en waardering en gebrek aan autonomie en controle risicofactoren. Ook zijn er twee risicofactoren in je karakter, zegt Taris. Mensen die geneigd zijn zich te druk te maken en de perfectionisten zijn kwetsbaar.

Wat kun je doen als je burn-outklachten hebt?

Blijf je te lang lopen met burn-outverschijnselen dan kun je op den duur thuis komen te zitten met een volledige burn-out. Het is natuurlijk fijner om in te grijpen voordat het helemaal misgaat. Pas daarom op jezelf. Probeer regelmatig te leven en te sporten, adviseert De Kloet. Hardlopen, zwemmen, wandelen. Je verstookt er de energie mee die extra wordt opgewekt door stress. Als het meezit slaap je dan beter. En, zegt Taris, ga bij jezelf te rade. Hoe komt het dat je dit voelt? „Is je werk te belastend? Doe je te veel? En waar komt dat door? Kun je geen ‘nee’ zeggen, voel je je overal verantwoordelijk voor, is je ambitie groter dan je agenda toestaat?”

Wat de inhoud van je werk betreft: kijk daar eens kritisch naar, adviseert Taris. Overleg met je baas en vraag naar je taken. Is wat jij denkt dat je moet doen, ook echt wat er van je verwacht wordt? Kun je je werk leuker maken? „Bijvoorbeeld door taken die je belastend vindt te delegeren? Of een cursus te volgen zodat je toegroeit naar een leukere functie?” Zo niet, vraag je dan eens af: is dit eigenlijk wel de juiste baan voor mij?

Voor het hele artikel, klik hier.

Herken je jezelf hierin?

Heb jij ook klachten? En heb je deze eigenlijk iets te vaak en misschien ook al iets te lang? Kies dan voor jezelf en schakel hulp in om zowel mentaal als fysiek in beweging te komen.

Share